Jag gör gärna rätt, bara jag visste hur!


                                   

Det var bättre förr, när man "visste" vad som var rätt eller fel. Man kunde aktivt välja att äta nyttigt eller onyttigt. För man visste inget annat. Då var den stora frågan om man skulle orka och idas vara nyttig, idag är problemet större än så...

***

Akta dig för allt allt fett!

Nej nej, ät rätt fett. Alltså vegetabiliskt, det animaliska är farligt och titta inte ens åt härdat. Du dör om du äter chips! Eller förresten, det var visst inte så farligt, men fet blir man.

Ät kött, för det är samma fett som vi är gjorda av. Ät som våra förfäder stenåldersmänniskorna -vilket vi är ämnade att göra- kött! (För stenåldersfolket hade ju en så hög medellivslängd på kring 50år och hade så många andra matnyttiga alternativ att välja på, och visste massor om näringslära...)

Ät bara frukt och grönt! Vindruvor tillexempel är jättebra har jag hört, men skölj dem jättenoga och de är inget för dig som vill gå ner i vikt, då de innehåller försräckligt mycket socker.

Frukt och grönt är visst inte så nyttigt som man har trott och tänk på hur långt den kan ha färdats!

Ät ekologiskt. Eller nej, det blir för långa färdstreckor, ät närproducerat!

Ät fisk! Fet fisk, som makrill. Men nej, inte makrill, den är utrotningshotad och ät röd fisk som lax, fast sällan då den är så fet, och då inte odlad utan vild, men inte med för långa färdstreckor! Ät vit fisk istället, som torsk, men tänk på att beståndet är överfiskat.

Fiskpinnar "fiskas" i Norge, skeppas till asien för billig packning och tillbaka till väst. Akta dig för dem.

Pasta är enkelt och mättande, men kolhydrat-smockade.

Potatis går att få tag på närodlat och är full med antioxidanter och c-vitamin, men akta dig för kolhydraterna i den människa!

Bäst att köra på ris istället, absolut nyttigt, helst fiberrikt, men tänk på var det kommer ifrån och hur lång väg det måste färdas. Tänk på miljön! Bäst att välja potatis istället, men inte om du vill bli smal.

Kyckling är fettsnålt och något för dig som vill gå ner i vikt, men då måste du blunda för hur de föds upp, och att de ofta är fuskigt vattenflyllda och ibland också kryddade med glasbitar eller salmonella.

Drick 2 glas mjölk om dagen! Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen vi behöver varje dag, men eftersom det är en mejeriprodukt så får du räkna med att den klumpar sig i dina kärl. Dessutom är ju lactos inget vidare heller. Tjock blir man också.

Kör med smör istället för margarin- som innehåller ohälsosam olja och dessutom inte är bra för miljön.

Men stek inte i annat än olja, som är nyttgare än smör, fast olja som upphettas är inte heller bra. Bäst att steka i en panna som inte behöver fett. Fast den avger ju cancerogena ämnen. Och dessutom får du inte använda metall-stekspade i dessa, som förstör beläggningen. Men använder du plastprylar så avger de också canerogena ämnen i den varma stekpannan.


Så ja, då är det bara att ta till sig informationen och komponera sig en läcker måltid. Men observera att proteiner (kött, fisk, fågel, nötter, bönor...) behöver 4 timmar på sig att smälta innan de går ut i tarmen och kolhydrater (pasta, potatis...) behöver 2 timmar.
Mixar du dessa blir det kaos då de olika enzymerna tar ut varandra och du får problem med matsmältningen och tar dessutom inte upp den näring du behöver.
Grönsaker kan du däremot blanda med antingen proteiner eller kolhydrater, men frukt ska aldrig blandas med något, då den smäter på kortast tid och behöver fri passage till tarmarna direkt, annars ligger den och jäster i magen, som blir svullen.

Kaffedrickare? Vad bra, då kan du dricka en kopp innan den raska morgonpromenaden, innan du kommer hem och äter frukost. Så tömmer du kroppens energidepåer istället för att använda den mer lätt-tllgängliga energin du äter i frukosten. Så förbränner du ditt fett istället! Men kom ihåg att dricka ett glas vatten per varje kopp kaffe eftersom det är vätskedrivande, och det är ju dumt när du ska få i dig kring 2 liter per dygn. Men annars ska du förstås inte dricka kaffe alls då det innehåller hejdlösa mängder gifter.

Ge inte ditt barn godis. Varför inte en liten ask russin istället? Mycket nyttigare! Men livsfarligt för tänderna, då de fastnar och fräter länge och väl.

Ta gärna ett sockerfritt tuggummi efter varje måltid, det rekomenderar ju till och med tandläkarna. Perfekt för att få igång salivproduktionen och stoppa de elaka syreangreppen. Men tänk noga efter, konstgjorda sötningsmedel som sorbitol, xylitol och sackarin exempelvis kan vara cancerogena.

Alltså får man välja, antingen att gå ner i vikt, eller tänka på tänderna, eller försöka undvika cancer eller slå ett slag för miljön. Det verkar stört omöjligt att kunna förena dessa mål.

***

Varför måste det vara så svårt, varför så många gråzoner? Kunde det inte vara svart och vitt i det här fallet. Att kunna välja att vara en god människa, för miljön, för sin hälsa och för djuren, eller vara onyttig och svulla bäst man vill Men det går ju inte längre. Hur man än försöker göra rätt, så blir det hur som helst fel på något annat sätt.

Lagom är bäst, säger någon och med lite motion på det så gör det susen. Men ska jag bara gå omkring med känslan "no brain no pain" och lalla på, köpa lite lagom mycket långfärdsfiskpinnar, lite lagom stackars kyckling och en gnutta tandkräm och roll-on, som ju inte heller är bra. Eller kan man aktivt göra rätt?

Det är så lätt att bara ge upp och tappa suget, skita i sin muffinmidja och tänka att äh, allt ger ju cancer, jag äter väl chip om jag vill och motion ger ju bara skador i alla fall, och går man i skogen kan ju kropen tro att man orienterar och då stannar ju hjärtat.
Kommentarer
Postat av: Klimakteriehäxan

Så sant, så sant! Alltihop!!! :-D

2010-01-08 @ 17:26:58
URL: http://www.Klimakteriehaxan.blogspot.com
Postat av: line

du hade verkligen en fin blogg :)

Hur länge har du haft den ? <3

2010-03-09 @ 17:10:40
URL: http://liinedalen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0